1,600Ft

Dunakeszi és járás Infokalauz térképpel – 10. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 20 000; 1 : 124 000

Kiadás éve: 2019

A térképet készítette: Huber Maps Kartográfiai Kft.

Leírás

Dunakeszi a főváros környéki agglomeráció egyik leggyorsabban fejlődő területe. Nem csak a Budapestről kiköltözni szándékozók számára fontos célterület, hanem természeti szépsége miatt a kirándulók számára is vonzó.

Dunakeszi város a Duna bal partján, Budapesttől mintegy 15 kilométerre északra helyezkedik el. Földrajzi koordinátái: északi szélesség 47. fok 38. perc és keleti hosszúság 19. fok 8. perc. Dunakeszi az Alföld Duna menti síkság középtájához tartozik, azon belül nagy része a Pesti-hordalékkúpsíkság, kisebb része a Vác–Pesti-Duna-völgy kistájak területén található. Dunakeszi Budapesttel, Fóttal, Göddel és a Szentendrei-szigeten a Szigetmonostorhoz tartozó Horánnyal határos. Földrajzi helyzetéből adódóan a „főváros, illetve Pest északi kapuja”, és egyben a „Dunakanyar kapuja” is.

A város címere ekevas alakú, középen ezüst – a Dunát jelképező – hullámvonallal kettéosztott álló pajzs. A pajzs felső része kék alapszínű, melyben a város védőszentje, Szent Mihály ezüstszínben látható. A címer zöld alsó mezejében levő lófej ezüstszínben a lósportot jelképezi.

FÖLDRAJZ

A település a Duna folyó bal partján helyezkedik el, és az Alföld nagytájához tartozik. Ezen belül a Dunamenti-síkságon terül el. Természetesen a folyó jelentős szerepet játszott a táj mai arculatának kialakításában. A város legmagasabban fekvő pontja ugyan nem haladja meg a 160 métert, de közvetlen környezetében több lenyűgöző szépségű, magasan fekvő terület is húzódik a Pilis-hegységtől, egészen a Gödöllői-dombság szelíd lankáiig.

ÉGHAJLAT

Éghajlata a hazai viszonyok között kiegyenlítettnek mondható, az évi középhőmérséklet közelíti a 10 Celsius fokot, az éves napfényes órák száma majdnem eléri a kettőezret. Ez az adat Magyarországon a középmezőnyben helyezkedik el, az Alföld középső és déli részein mértek már 2200 órát meghaladó értékeket is, míg az középhegyvidékeken ez a szám alig éri el az 1800 órát.

TALAJ

A talajadottságok nem kedvezőek, a fő alkotóelem az alacsony humusztartalmú homoktalaj. Ez nem igazán kedvez a szántóföldi növénytermesztésnek, de a gyümölcs-és zöldségtermesztés számára ideális.

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2023 - Minden jog fenntartva