Akció!

1,600Ft 1,300Ft

Hatvan és járás – 6. (javított) kiadás

Méretarány: 1 : 12 500
Járás: 1 : 144 400

Kiadás éve: 2020

A térképet készítette: Huber Maps Kartográfiai Kft.

Kategóriák: ,

Leírás

Hatvan egy fejlődő település tele lehetőségekkel. A város Heves megye délnyugati részén, a Hatvani járás székhelye, lakossága az utolsó adatok szerint 21.000 fő, területe 80,66 km2.

Hatvan a térség meghatározó települése. Ipari parkja országosan is jelentős, az autópálya közelsége, az elhelyezkedése, és a városvezetés vállalkozóbarát politikája vonzó a cégek számára. A Bosch legnagyobb gépjármű-elektronikai gyárának székhelye Hatvan. A vállalat a térség legnagyobb munkaadója is, a városban pedig az elmúlt években az ipari fejlesztéseknek köszönhetően tömegével jöttek létre új munkahelyek, így joggal nevezik Hatvant a térség gazdasági motorjának.

Impozáns városképe szintén kiemeli a települést Heves megyében. A belváros virágokkal díszített megjelenését évek óta szakmai díjakkal ismerik el. Korábban a legszebb főtérré nyilvánították a hatvani Kossuth teret, Budapesten a Virágos Magyarország versenyén. A központban helyezkednek el a település hangulatát meghatározó patinás épületek, mint a Grassalkovich-kastély, a Serfőzde vagy a Városháza, a sort pedig a megújuló Ady Endre Könyvtár teszi teljessé.

 

A fejlesztésekkel párhuzamosan erősödik a turizmus Hatvanban. A település sok olyan látványossággal rendelkezik, amit meg kell mutatni a nagyvilágnak. Ilyen például a vadaspark, vagy a családok egyik kedvenc szabadidős helye a strand, amely többek között egy felújított gyermekmedencével várja látogatóit. Mára a város egy kiváló egynapos kirándulóhelyszínné vált és egyre vonzóbb a turisták számára.

 

Minden évszakhoz kapcsolódik egy-egy rendezvénysorozat. A hatvani programok évről évre tízezreket mozgatnak meg. A Sörfesztivál, az Expo vagy a Jégpálya lehetősége országosan is népszerűek.

Kihelyezett egyetemi képzés is adott a városon belül. A Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem egyes szakirányai Hatvanban is elvégezhetőek, a diploma pedig egyenértékű a fővárosban szerzettel.

Különösen aktív a civil élet Hatvanban. Az egyesületek színesítik a mindennapokat és a programpalettát, valamint sportegyesületekben és így eredményekben is gazdag a település. A szervezeteket minden évben külön erre a célra létrehozott Civil alapból is támogatja a város.

A hatvaniak egy összetartó és eredményes közösséget alkotnak, ennek is köszönhető a város dinamikus fejlődése az elmúlt években. A párbeszéd folyamatos a lakosok és a városvezetés között, így a fejlesztési irányokat és a legfontosabb döntéseket a közösség együtt határozza meg. Ennek egyik formája a Hatvani Konzultáció. Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta: fontos, hogy a helyi ügyekről a hatvaniak döntsenek, ugyanakkor Hatvan egy vendégszerető, nyitott és virágzó település, ahová mindenkinek érdemes ellátogatnia.

 

KÖZLEKEDÉS

Hatvan városa vasúti, közúti közlekedési csomópont, nagyon könnyen megközelíthető mind személyautóval, mind tömegközlekedéssel. A városközpont a buszpályaudvartól és a vasútállomástól pár perces sétára található.

 

Autóval

Hatvan Budapest és Nyíregyháza irányából az M3-as autópályának köszönhetően könnyen elérhető. Budapesttől az M3 autópályán közel 30 percre található, mindössze 58 km-re. Hatvanból a 21-es számú főúton érhetőek el a települések Salgótarján irányába.
Az útviszonyokkal kapcsolatban az ÚTINFORM az alábbi számon ad tájékoztatást: +36 1/336-2400

 

Busszal

Budapestről szinte óránkénti gyakorisággal indulnak buszok Hatvanba, a Stadion autóbusz pályaudvarról. Hatvanból szintén nagy gyakorisággal közlekednek autóbuszok a környező településekre.

 

Vonattal

Hatvan vasúti csomópont, három vasúti fővonal találkozóhelye. Ezek közül a legjelentősebb a Budapest–Miskolc fővonal, amelyre a Hatvan–Szolnok és a Hatvan–Salgótarján–Losonc vonal csatlakozik. A személyforgalom számára egy vasútállomás működik a városban, amelyre Budapest, Miskolc és Eger felől sűrűn, Salgótarján, Nyíregyháza és a Balaton felől alkalmanként érkeznek gyorsvonatok. Hatvan továbbá a végállomása a Budapestről északkelet felé induló elővárosi vonatoknak, a Zagyva völgyében Salgótarjánig közlekedő személyvonatoknak, illetve néhány Füzesabonyig, Miskolcig vagy Szolnokig járó személyvonatnak. Modern vonatok közlekednek.

 

KULTÚRA, OKTATÁS, SPORT

Hatvanban két bölcsőde, hét óvoda, öt általános iskola, egy gyógypedagógiai intézmény, egy zenei intézmény és három középiskola működik. A városban lévő ESZC Damjanich János Szakgimnáziuma, szakközépiskola és Kollégiuma a megye egyik legnagyobb középfokú iskolájaként több szakmában biztosít szakmunkás-, szakközépiskolai és technikusi képzést. A város középiskolái továbbá: a Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, a Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium. A település otthont ad a Kocsis Albert Zeneiskolának is, ahol különböző hangszeres és énekes képzés zajlik.

A településen több komolyzenei zenekar és együttes is működik. A város könnyűzenei élete aktív.

Hatvanban sok diáksport csoport és több sportegyesület is működik.

 

TESTVÉRVÁROSOK

Kézdivásárhely – ROMÁNIA
szerződéskötés: 1998

Beregszász – UKRAJNA
szerződéskötés: 1998

 

Alsókörtvélyes – SZLOVÁKIA
szerződéskötés: 2016

Kokkola – FINNORSZÁG
szerződéskötés: 1989

Jarocin – LENGYELORSZÁG
szerződéskötés: 1997

Maassluis – HOLLANDIA
szerződéskötés: 1992

Tavarnelle Val di Pesa – OLASZORSZÁG
szerződéskötés: 1996

Alpullu – TÖRÖKORSZÁG
szerződéskötés: 1994

Yingtan – KÍNA
szerződéskötés: 2017

 

Felnőtt háziorvosi ügyelet
3000 Hatvan, Balassi Bálint út 16.
Országos Orvosi Ügyelet Kft.
06-70-370-3104
Munkanapokon: 17 órától másnap reggel 8 óráig.
A hét utolsó munkanapján: 12 órától másnap reggel 8 óráig.
Munkaszüneti- és ünnepnapokon: reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Gyermekorvosi ügyelet
3000 Hatvan, Balassi Bálint út 16.
Országos Orvosi Ügyelet Kft.
06-70-370-3104
Munkanapokon: 17 órától másnap reggel 8 óráig felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátás keretében.
A hét utolsó munkanapján: 12 órától másnap reggel 8 óráig a felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátás keretében.
Munkaszüneti- és ünnepnapokon: reggel 8 órától 18 óráig gyermekorvos részvételével.

Albert Schweitzer Kórház-rendelőintézet
3000 Hatvan, Balassi Bálint út 16.
Elérhetőségek:
Központi telefonszám: 06-37-341-033
E-mail: korhaz@askhatvan.hu  Honlap: www.askhatvan.hu

 

 

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2020 - Minden jog fenntartva