1,600Ft

Kapuvár és Csorna – 6. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 12 500

Kiadás éve: 2018

A térképet készítette: CartoStadt Kft.

 

Kategória:

Leírás

Kapuvár

Kapuvár (németül: Kobrunn) város Győr-Moson-Sopron megyében, a Kapuvári járás székhelye.

Győr-Moson-Sopron megye egyik kisvárosa, Győr és Sopron között félúton. Főutcája a 85. számú főút. Neve az egykori nyugati gyepűrendszer megerősített, védett átjárójára, kapujára utal. Sokáig Kapunak mondták; a Kapuvár szóhasználat csak a 17. századtól terjed, és igazán általánossá a 18. században vált.

A Kisalföld két kistája – a Rábaköz és a Hanság – találkozásánál fekszik. Északi, természetes határa a Hanság-főcsatorna, ami egyúttal a magyar–osztrák határ is. Keleten és délen kisebb települések külterületeivel határos, míg nyugaton ismét természetes határa van, a Répce folyó.

A város elérhetősége többféle közlekedési eszközzel is kiváló. Közúton a Sopront Győrrel összekötő 85-ös számú főútvonalon; vasúton a Győr-Sopron-Ebenfurt vasútvonalon; légi közlekedés szempontjából pedig a fertőszentmiklósi magán repülőtér, valamint az ausztriai schwechati nemzetközi repülőtér ad lehetőséget a város megközelítésére. Az M1-es autópálya Győrnél 40 km-es és Mosonmagyaróvárnál 50 km-es, az A3-as autópálya Cinfalvánál 60 km-es, az A4-es Pándorfalunál 50 km-es távolságban érhető el. Kerékpárút köti össze Vitnyéddel és Vallával.

Csorna

Csorna (németül: Gschirnau) kisváros Győr-Moson-Sopron megyében, a csornai járás székhelye. „A Rábaköz fővárosa.” Területe a Fertő–Hanság Nemzeti Park része. A városhoz tartozik Földsziget, illetve Csatárimajor is.

Magyarország északnyugati részén, a Rábaközben; a Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főúton fekszik, amelyet itt keresztez a rédics–mosonmagyaróvári 86-os főút. Vonattal elérhető a Győr–Sopron-, a Hegyeshalom-Szombathely- illetve a Pápa–Csorna-vasútvonalon. Kerékpárút köti össze Faráddal. Külterülete ÉNy-i irányban mélyen (az országhatárig) benyúlik a Hanság déli medencéjébe.

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2020 - Minden jog fenntartva