1,600Ft

Pápa és Pápai járás – 10. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 15 000
járás : 1 : 150 000

Kiadás éve: 2017

A térképet készítette: CartoStadt Kft.

Kategória:

Leírás

Pápa a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik, Közép-Európa egyik legszebb, műemlékekben gazdag kisvárosa. A városképet meghatározó barokk Fő tér közepén áll a Fellner Jakab tervei alapján 1774-1786 között épült késő barokk stílusú Nagytemplom. A templom mögött, a középkori vár helyén épült az Esterházy család főúri várkastélya.

A kastély mögött húzódó park természetvédelmi terület. A Fő térhez csatlakozó, a középkori városszerkezetet őrző utcák, közlék (átjárók), kis udvarok meghitt, rendkívüli melegséget, az itáliaihoz hasonló hangulatot őriznek, a régi, új színekben pompázó belső udvarok, a galériák és múzeumok pedig hívogatják a látogatót.

A város műemlékei közül kiemelkednek a templomok. A Fő utcában tekinthető meg az 1774-ben elkészült, a pálosok által épített, majd a bencések otthonául szolgáló, ún. “fehér templom”. Egyedi faragásokkal díszített berendezése nagyon értékes. Itt látható a XVII. századi, ún. “Szerecsen Krisztus”.  A Barát utcában áll a ferencesek temploma, ami 1678-1680 között épült.

Pápa a XVI. sz. óta a dunántúli reformátusság központja. Híres kollégiumát 1531-ben alapították, szelleme évszázadok óta meghatározó a város életében. A gimnázium diákja volt többek között Petőfi Sándor és Jókai Mór is.  Pápán található hazánk egyetlen olyan Kékfestő Múzeuma, ahol a kiállított gépek és berendezések még napjainkban is működőképesek, és lehetővé teszik a kékfestőmesterség bemutatását.A történelmi múlt értékei, a város kulturális programkínálata, valamint az új, egész évben működő termálfürdő sokoldalú kikapcsolódási lehetőséget nyújt az ide látogató vendégeknek.
Megközelítés: Pápa a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik a 71-es számú főút mentén. A település megközelíthető a 8-as főútról is – Városlődnél észak felé a 83-as úton kb. 28 km-t autózva.

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2023 - Minden jog fenntartva