1,600Ft

Pécel, Ecser, Maglód és Gyömrő térkép – 2. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 20 000

Kinagyítás: 1 : 10 000

Kiadás éve: 2016

A térképet készítette: CartoStadt Kft.

Kategória:

Leírás

Pécel a Gödöllői-dombság északnyugati felén fekszik. Nyugati irányban Budapest XVII. kerületével, északkeleti irányban Isaszeggel, délről pedig Maglóddal határos. Pécel területe, miként azt a határában talált régészeti leletek is igazolják, már jóval az időszámítás előtti korszakban is lakott volt. A község belterületén többek között kő- és rézkori csontvázas sír, a Várhegyen bronzkori urnatemetőt találtak, a Tó-malom melléke és a Lebuki-dűlő feltehetően szarmata sírok emlékét őrzi. Régészeti lelőhelyei közül kiemelkedő jelentőségű az a Kárpát-medencét egészében kitöltő későrézkori kultúra, amelyet a magyar régészet itt figyelt meg és különített el legelőször, és ezért a péceli kultúra nevet kapta.

Maglód a Gödöllői-dombság és a Pesti-síkság találkozásánál fekszik, Budapest központjától 28 km-re, határától azonban csak 3 km-re található. Átlagos magassága 180 m. Közvetlen szomszédai: Gyömrő, Ecser, Üllő, Pécel és Mende.

Ecser Budapesttől dél-keletre fekszik, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér mellett. Szomszédai: Vecsés, Üllő, Maglód és Budapest XVII. kerülete. Az M0 autóút Ecser mellett halad el. Maglódtól pár száz méter (és egy autópálya) választja el, és Budapest is nagyon közel fekszik. 100 méterre. A település északi része még a Gödöllői-dombságon van, alsó részei már az Alföldön fekszenek. Az északi dombokról gyönyörű kilátás nyílik a tájra, a falut szinte egy völgyben lehet akkor érzékelni. Még a budai hegyek, azaz a Dunántúli-középhegység is látható Ecserről. A falutól észak-nyugatra található a természetileg védett Merzse-mocsár. Ecser és Budapest (Rákoskert) határán fekszik a Vidadomb, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre.

Gyömrő Budapest határától délkeleti irányban 8 km-re, a Cserhát déli, dél-keleti halomvidékén, a Gödöllői dombság peremén fekszik. A településnek földrajzilag és történelmileg meghatározó térségi szerepe van. A lakosság száma meghaladta a 15 ezer főt.

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2023 - Minden jog fenntartva