1,600Ft

Siklós, Harkány, Villány várostérkép – 1. kiadás

méretarány: 1 : 15 000
1 : 10 000

Kiadás éve: 2018

Kategória:

Leírás

Siklós (németül: Sieglos, horvátul Šikloš) város Baranya megyében, a Siklósi járás központja. Máriagyűd tartozik hozzá. A Villányi-hegységtől délre, az Alföld legnyugatibb kiszögellésén, a Nyárád–Harkányi-síkon található. Szomszédságában nyugatra terül el Harkány, míg keletre Nagytótfalu a következő település. Dél felé Matty található, amely néhány kilométerre van a Drávától; a folyó egyes szakaszain egyben a horvát – magyar országhatár is. Harkánnyal szoros versenyben Magyarország második legdélibb városa.

 

Harkány Dél-Dunántúlon található világhírű fürdőváros. Gyógyvizének kénes összetétele Európában egyedülálló, aminek értékét a 19. század óta alkalmazzák.  A Drávatamási– Harkányfürdő–Siklós vonal jelöl ki a Dráva mentén egy Harkány térségi területet, a Szigetvár–Harkány–Nyárádi pedig egy löszfelszínt határol. A Zselicből, Mecsekből erre a területre vízfolyások futnak. Drávatamási, Harkányfürdő vonaltól északi irányba kavicsos rétegeket a talajban nem „harántoltak”, ebből arra következtettek, hogy a Dráva nem járt arra a pleisztocén idejében. Harkány Magyarország legdélibb fekvésű városa, szoros versenyben Siklóssal. Teljesen sík területen fekszik, így a mozgáskorlátozottak, kerékpárral érkezők és a babakocsit tolók körében is kedvelt.

 

Villány (németül: Willand, Wieland) város Baranya megyében, a Siklósi járásban. A Villányi-hegységtől keletre található. Villány vasútállomás megközelíthető az Eszék (Horvátország) felé vezető Pécs–Villány–Magyarbóly-vasútvonalon; innen indul a Villány–Mohács-vasútvonal. Korábban ide csatlakozott a Barcs–Villány-vasútvonal is.

Reviews

There are no reviews yet.

Add your review

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2023 - Minden jog fenntartva