1,600Ft

Székesfehérvár és Székesfehérvári járás – 10. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 20 000; 1 : 10 000; 1 : 369 000

Kiadás éve: 2019

A térképet készítette: Huber Maps Kartográfiai Kft.

Leírás

Székesfehérvár (latinul: Alba Regia) megyei jogú város a Dunántúlon, a Közép-Dunántúl régió központja, Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye, Magyarország egyik legnagyobb városa.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
8000 Székesfehérvár, Városház tér 1-3.

FÖLDRAJZ

A város a Mezőföldön fekszik, ezen belül a Közép-Mezőföldön és a Sárréten. Az előbbi egy lösszel fedett hordalékkúp-síkság, mely átlagosan 100 és 200 méter közötti magasságban húzódik. Az utóbbi központi része egy medencesíkság, déli része pedig tektonikus völgyek sorozata. E táj egyike hazánk legkiválóbb talajú területeinek. A lösszel fedett mezőségi talajokon jó hozammal termeszthetőek a legigényesebb szántóföldi növények is.

ÉGHAJLAT

Az éghajlati feltételek is kedvezőnek mondhatóak. A terület mérsékelten melegnek és viszonylagosan száraznak számít. Az évi középhőmérséklet 10.3 Celsius-fok körül alakul. Az évi napsütéses órák száma kis híján eléri a kettőezret. Ez nagyjából a középértéknek számít Magyarországon. (Az Alföld középső vidékén mértek már 2500 órát meghaladó értéket is, míg az Alpokalján ez a szám alig éri el az 1700-at.) Az éves csapadék a Mezőföld térségében nem éri el az évi 540 mm-t. Ráadásul a nyári hónapokban jellemző az aszályos időszak, mely megnehezíti a mezőgazdasági termelést. Az uralkodó szélirány az ÉNY-i.

KIEMELT LÁTNIVALÓK

A Szent Korona hiteles másolata Városháza Árpád Fürdő Kossuth u. 12.
Bory-vár Máriavölgyi út 54. Hiemer-ház Oskola u. 2-4.
Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely Koronázó tér Órajáték Kossuth u. 9.
Országalma és Városház tér Városház tér
Skanzen Palotavárosi Emlékek Rác u.
Szent István székesegyház Arany János u. 9.
Virágóra Országzászló tér Vörösmarty Színház Fő u. 8.

Székesfehérvár egyike a magyar történelem legkülönlegesebb helyszíneinek. A honfoglalás óta fontos kereskedelmi, szakrális és politikai központ.

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2020 - Minden jog fenntartva