1,600Ft

Szombathely és járás – 9. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 20 000
kinagyítás: 1 : 10 000

Kiadás éve: 2017

A térképet készítette: CartoStadt Kft.

 

 

Kategória:

Leírás

A Szombathelyen sétáló vendég joggal érezheti, hogy két évezred mai örököse, hiszen barangolása során személyesen átélheti a római kor és a modern, pezsgő élet összefonódását. A város utcáin sétálva a több évezredes hangulatot árasztó világból észrevétlenül átléphetünk a mába. A város parkjai, a Szent Márton Látogatóközpont, a Történelmi Témapark, a Csónakázótó, a Tófürdő, a Kalandváros, a Vasi Múzeumfalu, a Kámoni Arborétum, a kiállítóhelyek, múzeumok és a felújított Fő tér változatos, ugyanakkor harmonikus városképet alkot. A város építészeti emlékei mellett kiemelendők nagy rendezvényei is, melyek az egész év folyamán tartalmas, igényes elfoglaltságot nyújtanak.

Savariat Claudius császár alapította Kr.u. 43-ban – lakói Róma polgáraival azonos jogokat élveztek, a városon áthaladó Borostyánkő-út kereskedelméből meggazdagodtak, pompás épületeket emeltek, melyek egykori fényét két régészeti feltárás is segít elképzelni. A római polgárváros fórumát Járdányi Paulovics István régész tárta fel. A róla elnevezett Romkertben (Templom tér 1-3.) találta meg a helytartói palota s egyben Pannónia legnagyobb összefüggő mozaikját – részletei ma is láthatók- a római kövekből épült IX. századi vár alapfalait, a 2000 éves Borostyánkő-út közel 50 méteres szakaszát, a Mercurius-szentély-, a közfürdő-, a vámház-, pénzváltó-, és üzletek maradványait.

A római provinciában is elterjedt egyiptomi Isis-kultusz II. századi, savariai szentélye az Iseum Romkertben (Rákóczi u. 1.) szolgál díszletként a nyári Iseum Szabadtéri Játékokhoz.
A Templom-teret betöltő, kéttornyú Püspöki Székesegyház– Magyarország legnagyobb barokk temploma – építése 1791-ben kezdődött, hatalmas belső terét kiváló művészek díszítették freskókkal, festményekkel és szobrokkal, melyek 1945-ben súlyosan megsérültek, restaurálásuk folyamatos. A város templomai közül megtekintésre érdemes a szép barokk kapujáról ismert gótikus Szent Erzsébet Plébániatemplom (Aréna u. 1.) mellette az egykori Ferences kolostor épülete.

A szombathelyi tórendszer csónakázásra és horgászatra egyaránt alkalmas környezetében kialakított Vasi Múzeumfaluba (Árpád u. 30.) 27 község 37 épületét telepítették a népi építészet jellegzetes emlékeinek megőrzésére.

A Kámoni Arborétum (Szent Imre herceg u. 7.) az ország legnagyobb arborétuma , ahol több mint 1000 fenyőfaj mellett 2000 lomblevelű fafaj él, a kert büszkesége az 50 fajtát képviselő tengernyi rhododendron-bokor melyek májusi virágzásuk során teszik legszebbé a kertet.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 226 km. Az M1-es autópályán Abdáig, majd a 85-ös számú főúton Csornáig. Csorna határától haladjon tovább a 86-os számú főút felé.

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2023 - Minden jog fenntartva