Back to Térkép

Tatabánya

1.600 Ft (Bruttó)

Tatabánya várostérkép – 11. (javított) kiadás

méretarány: 1 : 17 500
kinagyítás: 1 : 10 000

Kiadás éve: 2018

A térképet készítette: Huber Maps Kartográfiai Kft.

Kategória:

Leírás

Tatabánya a Kő-hegy lábánál, a Vértes és Gerecse hegység közötti völgyben fekszik, 94 km2-en, 14 km hosszúságban terül el. Tatabánya város 1947. október 10-én létesült, Alsógalla, Felsőgalla, Bánhida és Tatabánya (község) egyesítésével.

A terület a kedvező természeti adottságok miatt a paleolitikum óta lakott hely. Ezt bizonyítja a Szelim-barlangban talált leletek többsége. A barlangban a későbbi homosapiens és a neolitikum népeinek is előkerültek a leletei.

A Kő hegyen álló Turul madár Tatabánya egyedi jellegzetessége. A krónika szerint a honfoglaló magyarok Bánhidán semmisítették meg Szvatopluk seregét. Ennek emlékére állították 1907-ben Közép-Európa legnagyobb madárszobrát, ami így természetesen a címerben is helyet kapott. A jobb felső sarokban álló négy fehér kunyhó, stilizált lakóházként a város múltját, vagyis elődtelepüléseit jelzik.

Nem csak a gazdasági élet fejlődött az elmúlt években. A kulturális életet a lakosság egészét megmozgató számtalan esemény, tárlatok, színházi bemutatók egyre bővülő kínálata színesíti. A szellemi és gazdasági megújuláson kívül a hagyományok őrzése is fontos maradt. A város életében meghatározó szerepet játszó bányászat emlékének megőrzése, tisztelete a városi rendezvényeken éppúgy jelen van, mint a látnivalókban, nevezetességekben és emellett számos civil szervezet is munkálkodik a tradíciók fenntartásáért.

Az országban egyedülálló Szabadtéri Bányászati Múzeum kiállítása folyamatosan bővül.

A természetes környezet szebbé, otthonosabbá tételéért a város belső területein is sokat tesz a város vezetősége és a lakosság – fák-, cserjék-, virágok ültetésével, a hulladék szelektív gyűjtésével, a lakókörnyezet rendben, tisztán tartásával. Egy séta a Millenniumi Közparkban a Csónakázó tó körül valósághű képet ad erről és kellemes kikapcsolódást biztosít.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 63 km, az M1-es autópályán.