1,600Ft

Veszprém InfoKalauz térképpel – 9. (javított) kiadás

Méretarány: 1 : 20 000

Kiadás éve: 2018

A térképet készítette: Huber Maps Kartográfiai Kft.

Leírás

INFORMÁCIÓK, FÖLDRAJZ, TÖRTÉNETI MÚLT, LÁTNIVALÓK ÉS NEVEZETESSÉGEK, HELYI SZOLGÁLTATÓK, CÉGJEGYZÉK, TÉRKÉP

A királynék városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja.

Európai Unió, Magyarország, Közép-Dunántúl, Veszprém megye székhelye Budapesttől 110 km-re, délnyugatra, a Balatontól 15 km-re, északra A Bakonytól 25 km-re, délre. GPS koordináták: 47.09456, 17.90612.

Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260 méterrel található a tengerszint fölött. A városon belül ugyanakkor nem ritkák a 30-40 méteres szintkülönbségek sem. Különösen szembetűnőek ezek a Séd-völgy déli és keleti oldalán, ahol az északnyugati szelek munkájának köszönhetően meredek dolomitsziklák törnek a magasba.

 

Szeretettel várja Önt a Királynék városa!

Ha még nem járt Veszprémben, itt a kiváló alkalom, hogy felfedezze értékeit! Ha már járt nálunk, a Vár és az Állatkert biztosan szép emlékei között szerepel. Veszprém számos más kincset is rejt. A természet változatosságát, a Séd-völgy romantikáját, a Bakony és a Balaton érintését mind-mind érezheti. A tudás és innováció központja, a történelmi emlékek sokasága, a legendák szövevényes hálója, a minőségi éttermek és szálláshelyek kínálata a város sokszínűségének ékes bizonyítékai.

Veszprémben mindig történik valami. Nem csak azért, mert a mondás szerint „Veszprémben vagy fúj a szél, vagy harangoznak, esetleg mindkettő egyszerre”. Ez onnét eredhet, hogy Magyarország legmagasabban fekvő megyeszékhelyéről van szó, és valóban sok templom lakik a városban. Veszprém azonban az a város, ahol az egyházi jelenlét nem zárkózottságot jelent. Az érkezők előtt sorra nyílnak meg az emlékhelyek ajtajai, szinte kopogtatni sem kell: az Érseki Palota, a Szaléziánum, a Bazilika, a Boldog Gizelláról elnevezett gyűjtemény és a Piarista templom mind az egyutcás várban sorakozik egymás után. Gizella és a Szent György külön kápolnát is kapott itt.

Büszkén ajánljuk Önnek és családjának ezt az úti célt, mert mi tudjuk, mi a titka, mi az az érzés, ami rabul ejti az ide látogatókat. Ha egyszer ellátogat városunkba, érteni és érezni fogja, miért érdemes újra meg újra felkeresni Veszprémet, és hagyni, hogy kezdetét vegye egy új szerelem…

magyarterkephaz@terkephaz.hu
+36 30 382 3334

Kövess minket

Magyar Térképház Kft. © 2023 - Minden jog fenntartva