Mit tud a videó marketing?

Sokkal jobban kellenek a márkádnak a videók, mint azt gondoltad.

BIZALOM – ELKÖTELEZŐDÉS – PROFIT
Ezt tudja a videó marketing!

Sokkal jobban kellenek a márkádnak a videók, mint azt gondoltad.

Az online felhasználók:

 • 55% minden nap megnéz legalább 1 videót.
 • 72% imádja a termékvideókat, ha viszont nem találnak videót, az negatív érzéseket vált ki belőlük.
 • majdnem dupla annyi időt töltenek egy weboldalon, ha az videó is tartalmaz.

És ami a legfontosabb: a videó egy egyszerű landing page esetén is akár 80%-kal javíthatja a konverzióidat.

Most komolyan, biztos ki akarsz ebből maradni?

Az online marketing folyamat egyszerűen megfogalmazva termékek és szolgáltatások reklámozása és eladása az interneten. Ellentétben a hagyományos reklámeszközökkel, az online marketing eszközei a célcsoportot interakcióra, visszajelzésre késztetik.

A videók vonzereje egyre csak duzzad az online marketingben és kicsit sem hagy alább.

A videómarketing lényegében egy 2-3 perces webes reklámfilm. Reklámozhatunk vele új terméket vagy szolgáltatást, vagy akár vállalatunkat.

A videó az okostelefonoknak köszönhetően a legnépszerűbb tartalomtípussá nőtte ki magát. Az emberek a körülöttük lévő dolgok nagy részét a látásuk segítségével térképezik fel – a szemeink kétségtelenül a legfontosabb érzékszerveink. Nem meglepő, hogy a videók (és képek) olyan hatékony marketingeszközökké váltak.

A videó egy sokoldalú és vonzó tartalmi formátum, amely nemcsak valós képet nyújt a történtekről; könnyű megosztani több platformon is. A fogyasztóknak tetszik, mert könnyen emészthető, szórakoztató és vonzó, a marketingesek pedig azért szeretik, mert sok csatornán keresztül potenciálisan hatalmas megtérülést (ROI) nyújthat. A videó mindenki számára hozzáférhető, aki rendelkezik internet-hozzáféréssel.

A videómarketing további előnye a hagyományos reklámeszközökkel szemben, hogy pl. míg az újság vagy televízió reklámokba csak belebotlunk és pár perc múlva már el is felejtjük őket, addig az internetet a fogyasztók célirányosan használják, leginkább információkeresésre. Továbbá a videómarketing előnyei közé sorolható a magas kattintási arány is, az emberek szívesen néznek különféle videókat az interneten, akár kifejezetten keresnek valamit, akár csak céltalanul böngésznek a világhálón. Ha már rákattintottak felvételünkre, akkor egy kattintással átirányíthatjuk őket weblapunkra vagy a weblapunkon tarthatjuk őket, így alakítva az ügyfél egyszerű unaloműző tevékenységét vásárlássá.

 1. A videók igazi konverziómágnesek

Mi az a konverzió? A konverzió is egy angol szó magyarosításából származik (conversion). Egy honlap esetében azt tekintjük konverziónak, ha a látogató végrehajt egy olyan műveletet, ami az üzleti cél szempontjából hasznos. A honlap célja alapján többféle konverzió is elképzelhető: például egy lead generálás, online vásárlás, vagy egy beágyazott videó megtekintése is tekinthető konverziónak

A marketing célja általában az, hogy rávedd valamire célközönségedet – leginkább arra, hogy konvertáljanak. A videó ilyen téren nagyon meggyőző tud lenni, ugyanis egy olyan landing oldal, ahol egy termékvideó is szerepel, akár 80%-kal több konverziót is hozhat egy átlagos szöveges céloldalnál.

Egy jó videó közvetlen értékesítéshez is vezethet. A kutatások szerint a felhasználók 74%-a vásárolt meg egy terméket, miután megnézett róla egy magyarázó/bemutató videót.

 1. A videók jó befektetések

10 cégből 8 állítja, hogy a videókba fektetett összegek valóban megtérültek. Tény persze, hogy videókat készíteni nem egyszerű feladat (érdemes szakemberekre bízni), de a statisztikák szerint igenis megéri időt és pénzt fordítani rájuk. A tartalom a király („Content is King”), és így van ez a videómarketingben is.

 1. A videók bizalomgerjesztők

A lehetséges ügyfelek nem szívesen vásárolnak egy olyan márkától, amiben nem bíznak meg, de még arra is nehezen szánják rá magukat, hogy feliratkozzanak a hírlevelükre. A tartalommarketing (aminek a videó is fontos része) pontosan ezen alapszik – hosszútávú, bizalomra alapuló kapcsolatok kiépítésén. Ezt a bizalmat többek között azzal tudod elérni, hogy értékes, hasznos tartalmakat kínálsz közönségednek. A videó tökéletes erre a célra – a videó nem csak rengeteg információt képes átadni (egységnyi idő alatt sokkal többet, mint bármely más médium), de erősen hat az érzelmekre is.

Az influencerek, ismert emberek az évek során tökéletesítették a bizalomépítés művészetét különböző médiumok (blogok, videó, stb.) felhasználásával, amire sokan egész karriereket építettek fel. Az influencer marketingnek pontosan ez a bizalomépítés áll a középpontjában. Az emberek gyakran szkeptikusak, ha egy márka saját promóciós videót készít, azonban ha a promóció egy olyasvalakitől érkezik, akiben megbíznak (ezek az influencerek), akkor máris sokkal magabiztosabban vásárolják meg az adott terméket, vagy szolgáltatást.

 1. A videók a Google kedvencei

A Youtube a második legnagyobb kereső a Google után, így nem meglepő, amikor azt mondjuk, ha videó marketing, akkor elsődlegesen a YouTube jut eszünkbe. A videó marketingesek 87%-a használja a YouTube-ot, ami egyeduralkodónak mondható.

A webhelyeden elhelyezett videók segítenek tovább megtartani a látogatók figyelmét, amit a Google úgy értelmez majd, hogy tartalmaid érdekesek. A forgalom több mint 80% -át videó alkotja.A keresőmotorok tehát imádják a videókat, mert kiváló minőségű tartalomnak tekintik őket, ezért ebből a célból a különféle típusú tartalmakban és a fő weboldalakon történő videók használata csodákat tehet az SEO-val.

A statisztikák szerint 53-szor valószínűbb, hogy elsőként jelensz meg a Google találatok között, ha videó is szerepel a webhelyeden. Nem árt észben tartani azt is, hogy a YouTube jó ideje a Google tulajdona, így logikus, ha a keresőmotor előnyben részesíti azokat a tartalmakat, amikben egy YouTube videó is szerepel.

Ügyelni kell YouTube videóid keresőoptimalizálására, hogy azok ne csak webhelyedet erősítsék, hanem önmagukban is minél több érdeklődőt vonzzanak márkád közelébe. 

 1. A videók népszerűek a mobilfelhasználók köreiben

A videó és a mobil kiválóan illenek egymáshoz. Az emberek 90%-a néz videókat mobilkészülékén, és a videófogyasztás mennyisége évről évre megtöbbszöröződik. A Google szerint az okostelefonozók sokkal személyesebb kapcsolatot éreznek azokkal a márkákkal, amik videós tartalmakat vagy reklámokat jelenítenek meg nekik okoskészülékeiken – ez a kapcsolat kétszer olyan személyes, mint a TV-nézők esetén, és durván 1,4-szer erősebb, mint amit az asztali számítógépek felhasználói éreznek.

 1. A videókkal remekül el lehet magyarázni a dolgokat

Egy új termék vagy szolgáltatás bejelentését érdemes egy videóval is kiegészíteni. Hogy miért? Mert a felhasználók 98%-a állítja, hogy szokott magyarázó videókat nézni, mielőtt megvásárolna valamit. Ez az, amiért a videómarketing olyan népszerű. Ez az ok, amiért a videómarketinggel foglalkozó cégek 45%-a használ magyarázó/bemutató jellegű videót webhelye kezdőlapján. 

 1. A videók még a leglustább közönségeket is tettekre ösztönzik

A videós tartalmak egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerű „fogyasztani” őket. Rohanó világunk nem hagy időt arra, hogy az emberek leüljenek, és végigolvassanak egy „hosszú” termékleírást, vagy, hogy specifikációs táblázatokat vizsgálgassanak a termékek adatlapjain.

A modern vásárlók elvárják, hogy a terméket (vagy bizonyos esetekben a szolgáltatást) használat közben láthassák. A videómarketing olyan közönségekre is képes hatni, amikre más tartalomtípusok nem.

 1. A videókat előszeretettel osztják meg az emberek

A közösségi platformok sokat fejlődtek az elmúlt években, és ezek a fejlesztések javarészt a videós funkciókra összpontosultak. A Facebook és az Instagram temérdek új lehetőséggel bővült (élő közvetítések, videós történetek, IGTV), de más platformok is kezdik felismerni a tartalomtípus jelentőségét.

Azonban ha marketingesek azt szeretnék, hogy videóik közösségi megosztásokon keresztül is terjedjenek, akkor nem szabad megfeledkezniük arról, hogy az emberek sokkal szívesebben osztanak meg érzelmeket, mint unalmas magyarázóvideókat. A vicces, vagy éppen szomorú videók sokkal népszerűbbek, mint egy klasszikus termékbemutató.
 

 • Becslések szerint az e-kereskedelem bevételének a 82%-a online videókból fog származni már 2023-ban.
 • A videók iránti elköteleződést mutatja, hogy a felhasználók 59%-a az adott tartalmat inkább megnézi videós előadásban, mint hogy a hozzá kapcsolt cikkben azt elolvasná – Egyszerűen vizuális típusúak vagyunk, szeretjük látni, hallani, hogy több érzékszerverünket is bevessük a termék, vagy szolgáltatás megismeréséhez.
 • A mobil felhasználók 92%-a megosztja a videókat. A virális, vagyis vírusos terjedés növekedése szinte pár óra alatt óriási mértékű lehet. Ezen szám mellett sem tudunk elmenni anélkül, hogy megkérdezzem, miért is akar bárki videó stratégia nélkül értékesíteni.
 • A felhasználók ráadásul 88%-kal több időt töltenek böngészéssel, ha az adott weboldal tartalmaz videókat.
 • A videós tartalmak ugyanúgy hatnak az üzleti élet szereplőire, mint a vásárlókra (B2B)
 • Ha videó szórakoztatja a felhasználót, akkor az képes akár 97%-kal is megnövelni a vásárlási szándékot.
 • Ha videót helyezel el a landing oldaladon, az 80%-kal növeli meg a konverziódat

Facebook videó statisztika

A Facebook a világ legnagyobb közösségi média csatornája. Ez a digitális marketing szakemberek által az egyik leggyakrabban használt platform a fogyasztók eléréséhez. A felhasználók naponta átlagosan 8 milliárd db videót néznek meg. Naponta 75 millióan látogatják meg a Facebook Watch csatornát. Az elkötelezettség a videókat tartalmazó bejegyzésnél 13,9%. Vagyis az az oldal van előnyben, aki videós tartalmakat tölt fel.

Instagram videó statisztika

Az Instagram gyors fotómegosztó közösségi csatorna. A vállalkozások lényegében ezt a felületet használják a márkájuk mindennapi történeteinek bemutatására. Az aktív havi felhasználók száma eléri a 800 milliót. A hirdetés megjelenéseinek 65%-a videókból áll.
A felhasználók 75%-a márkavideójának megtekintése után lép interakcióba a poszttal. Ez magában foglalja a kattintást, egészen a termék kifizetéséig. A felhasználók 72%-a vásárol egy olyan terméket, amiről már láttak egy video hirdetést.

Tudtad?
2023-ra
a teljes internetforgalom 82%-a videó-streamingből, valamint videó letöltésből áll.

Engedd meg, hogy személyes kedvencünkkel zárjuk ezt a részletes cikket 🙂

                                                                                                                                                                                                        Nagy-Kozma Aletta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram